Viktigheten av planlegging: Slik holder du deg trygg på din neste reise

Reising er alltid forbundet med en viss grad av usikkerhet, og det er viktig å minimere alle uforutsette ting som kan skje når man er borte. Mange forholdsregler kan hjelpe deg med å holde deg, familien din og tingene dine trygge på reise. Planlegging er en viktig del av enhver tur, og disse forholdsreglene skal vi gå gjennom nå.

Ved å følge disse vil du klare å unngå fare, og samtidig ha det gøy uansett hvilken destinasjon du har. Husk at sikkerhet og eventyr ikke utelukker hverandre.

Planlegging av en trygg og sikker reise

Når man skal planlegge en reise er sikkerhet en svært viktig del å tenke på. Her er alle de nødvendige forholdsreglene man bør ta før man gir seg ut på en reise.

Undersøk stedet før turen

Bli kjent med destinasjonen din før du drar på turen. Les anmeldelser om stedet på nettet og hør med lokale om de tryggeste nabolagene, kriminalitet og hvor du bør bo. Sjekk også landets statlige nettsider for eventuelle oppdateringer i landet. Det kan også være lurt å finne ut om landet er kjent for typiske svindler mot turister, som for eksempel falsk politi eller falske turistguider som krever penger uten grunn.

 

En annen viktig del av planleggingen er å vite hvem man skal ringe ved nødstilfelle. Skaff deg kontaktinformasjonen til nærmeste ambassade, reisebyrå, politi og andre lokale nødetater før du drar.

Nødvendig pakking

Mange tenker gjerne at badebuksa er en svært nødvendig del av pakkingen. Det er kanskje sant, men nå skal vi kun gå gjennom de viktigste tingene du trenger når det kommer til sikkerhet.

 

 • Telefon. Man kan føle seg hjelpeløs selv i sitt eget land når man ikke har telefonen tilgjengelig. Når man er i andre land og på ukjente steder er det spesielt viktig å ha en ladet telefon tilgjengelig for å kunne kontakte hjelp.
 • Powerbank. Det hjelper lite å ha telefon om den ikke har strøm. Ha med en liten powerbank og lader for å sikre at du alltid kan lade opp telefonen.
 • Nødvendige dokumenter. For å kunne reise til andre land må man ha med seg førerkort, pass eller nasjonalt ID-kort (avhengig av land). Sørg for å ta kopier av alle nødvendige dokumenter og ta med deg disse. På den måten har du alltid muligheten til å komme deg hjem, selv hvis du mister passet.
 • Penger/betalingskort. Sørg for å ha flere muligheter til å betale i tilfelle noen betalingsmetoder ikke støttes. Det er viktig å ha penger tilgjengelig slik at man ikke havner i en situasjon hvor man ikke har råd til å komme seg hjem. Den beste betalingsmetoden man kan bruke i utlandet er bankkort, da disse gir en ekstra sikkerhet mot svindel.
 • Førstehjelpsskrin. Man vet aldri hva som kan skje, så det er best å være føre-var. Det finnes små førstehjelpsskrin som passer perfekt å ha med seg på tur.
 • Medikamenter og resepter. Har man resept på noe man er nødt til å ta, må man forsikre seg om å ha med nok til hele reisen pluss litt til. Det er også viktig å ha med seg vanlige medikamenter som reisesyketabletter, paracet, allergitabletter og imodium.

Sikring av personlig informasjon og enheter

Oppbevar alle dine personlige eiendeler på en trygg plass. Verdisaker, ID-kort/pass og telefon bør oppbevares inntil kroppen i et pengebelte eller reiselommebok. Når man reiser er man innom veldig mange offentlige steder hvor det er mange mennesker, og man kan i tillegg støte på folk som prøver å utnytte turister. Derfor er det også viktig å sikre enhetene sine. Dette kan gjøres ved å bruke en VPN, unngå offentlige nettverk, slå av Bluetooth og være generelt varsom ift. bruk av internett.

Ikke vær en turist

Når man er i utlandet kan man komme over individer som prøver å utnytte eller svindle turister. Derfor bør man aldri se ut som eller oppføre seg som en turist. Unngå å gå kledd som en typisk turist, og gå heller som om du vet hvor du skal. Det viktigste er å ikke skille seg for mye ut fra den lokale befolkningen. De som ser ut til å ikke høre hjemme er spesielt utsatt for kriminalitet.

Oppsummert sjekkliste for en trygg og hyggelig tur

 • Undersøk sikkerheten ved ditt tiltenkte reisemål og ha nødvendig kontaktinformasjon klar før du drar.
 • Sørg for å ha alle nødvendige ting med deg, og ha verdisaker oppbevart trygt inntil kroppen.
 • Ha med kopier av nødvendig dokumentasjon, og sørg for å ha nok penger til å komme hjem. Bruk kort for å unngå svindel.
 • Vær varsom med bruk av internett, unngå offentlige nettverk og sikre enhetene dine med VPN.
 • Ikke tiltrekk deg oppmerksomhet ved å gå kledd som eller oppføre deg som en turist. Bland deg inn i mengden og ikke skill deg for mye ut.