Vias Verdes

Fra første stund jeg hadde boken «Vias Verdes» i hendene, var det én tur som fristet ekstra mye. Det skulle gå to år før denne perlen av en rute ble erobret av familien på sykkeltur. Med barn i over 30 graders varme, kan det være lurt å korte ned på sykkelturene, dele rutene opp og nyte stykke for stykke med fantastisk spansk natur.


Via Verde Serpis ble en sånn sommeropplevelse for oss. Tre forsøk med forskjellig utgangspunkt langs elven Río Serpis som renner fra Muro de Alcoi til Gandía ved kysten.

Majestetisk slottsruin
Vinranker, oliventrær og mandeltrær danner som vanlig kulisser når vi legger i vei syd fra Beniarrés. Byen har fått sitt navn etter en av byens store sønner, Beni Arráez, som 14 år etter maurernes fall overga seg til kristendommen og som «morisco» fikk bli i området (morisco; muslim som konverterte til kristendommen. red.) Han ble benådet for sitt opphav, og familien fikk stor betydning i kommende århundrer.

Til venstre for bilveien mot L´Orxa ligger ruten vi leter etter. Vi parkerer, losser syklene av taket og legger i vei. Første delen er safaltert og enkel å sykle på med slak nedoverbakke. Etter et par kilometer dukker borgen Castillo de Perputxent opp i det fjerne. Den er mystisk
og majestetisk der den ligger på toppen og vitner om kamper i svunnen tid. Om du ønsker er
det fullt mulig å sette fra seg sykkelen og ta bena fatt de få hundre meterne opp til gamle tårn, murer og trapper. Det må ha vært en enorm oppgave å bære stein opp til forsvarsverket til munken Pedro de Tous, som på 1200-tallet valgte å stå i mot muslimenes erobringer av området. Munkeordenen holdt stand i alle de 400 årene frem til Beni Arráez konverterte. Det finnes dokumentasjon for mer enn 60 forsøk på å styrte munkene ned fra fjellet i denne perioden.

Río Serpis, elv med sjel
Herfra går veien videre på grus og humpete steinvei. Det er verdt hver eneste rystelse, for snart dukker en fantastisk elv, med vann hele året, opp på høyre hånd. Bebyggelsen blir byttet ut med spor fra gammel jernbanedrift. Gamle kanaler vitner om strømproduksjon i store trafostasjoner som nå er byttet ut med litt mindre og mer moderne kraftverk. Langs elven kan man fiske ørret, ovenfor dammen kan man drepe den og nyte den, nedenfor er det «catch and release». Elven byr på hemmelige badestrender, tilsynelatende øde strender med rullestein. Vi så i hvert fall ingen der. Dagen og solen nøt vi med medbragt niste, pannekaker på primus forfrisket med rørte bjørnebær. Ungene badet og hygget seg i naturens egne vannrutsjebaner,
mens de voksne la seg ned og lot det kjølige vannet sildre over solvarme kropper.

Gode råd på veien
Når ruten fortsetter, eller som vi gjorde: startes fra motsatt side, passerer vi flere tunneller (ta med lykt), ruiner og en og annen hytte. Hele dalen er en opplevelse, naturen
er vakker og frodig, fuglelivet imponerende. Langs ruten er det satt opp skilt med informasjon
om flora og fauna. Ovenfor Beniarrés og nedenfor Villalonga kan det være litt kronglete å finne frem. Ta deg tid i veikryssene og let etter skilt. Finner du dem ikke, kan du som regel
kjøre rett gjennom byene (for det gjorde jo toget en gang), så finner du ruten igjen på andre siden. Ellers er det jo bare å spørre. Det er alltid folk i gatene, utenom i siestaen (14-17), og du kommer langt med tegn- og kroppsspråk.

Søk og bestill leiebil i Spania


Vias Verdes
Vías Verdes er Spanias grønne veier. Rundt om i hele landet finner du ca. 70 ruter som er anlagt der hvor det en gang gikk en jernbane. Franco elsket jernhesten, og mye av landets transport foregikk med damplokomotiver. Etter Francos død, ble de revet ned. metallbroene ble støpt om, og ble liggende som sår i landskapet inntil jernbaneverket tok fatt i ideen om grønne, bilfrie ruter til allment nyttige formål.

Relaterte emner for leiebil i Spania
Bilutleiefirmaer Spania
Aldersgrense leiebil i Spania
9 tips ved leie av leiebil i Spania
Billig leiebil i Spania
Hvilken leiebil skal jeg velge i Spania
Bensinstasjoner og bensinpriser i Spania
Regler for offentlig parkering i Spania
Bompenger og bomavgift i Spania
Billig bilutleie Spania
Kjøring av leiebil ut av Spania
Førerkort regler ved leie av leiebil i Spania
Forsikring leiebil Spania
Kjøreregler i Spania
Kjøretips i Spania
Spania rundt med leiebil