Spansk innovasjon

Her ser vi nærmere på spansk innovasjon i nyere tid, sammen med noen kjente spanske oppfinnelser.

Avsaltnings Anlegg

Allerede for 40 år siden bygde Spania det første avsaltingsanlegget i Europa. Spania er fortsatt ledende på teknologien, og spanske selskaper opererer blant annet i Nord-Amerika, Midtøsten og India. Spansk innovasjon bidrar til å fremme avsalting for å bringe bærekraftig, rent vann til millioner av mennesker.

Innovasjon fra turisme

Pågangen av turisme har ført til at landet har sett seg nødt til å investere i alt fra flyplasser til veier og sofistikerte tognett. Hvert år dobles antall mennesker som oppholder seg i Spania, og uten en innovativ infrastruktur kunne turistene potensielt reist andre steder.

Turismen har samtidig ført til ny innovasjon for å identifisere reisende. Et av systemene som er implementert er Automatic Border Control System. Det var det første i Europa og bruker ansiktsgjenkjenning for å sammenligne reisende med elektroniske pass. Et lignende automatisk system kan potensielt bli benyttet i verifiseringsprosessen til et online casino. Hvis du vinner en jackpot, eller annen stor gevinst, vil du kunne ta ut pengene dine sekunder etter å ha sendt inn et bilde av passet ditt.

Høyhastighetstog

Allerede i 2008 åpnet spanjolene for høyhastighetstog mellom Madrid og Barcelona. Her kan du reise mellom byene på knappe 2 timer og 38 minutter over en avstand på omtrent 600 kilometer. For øyeblikket har Spania mer enn 1400 kilometer med høyhastighetsbane under konstruksjon eller under planlegging. CAFs nye høyhastighetstog ‘Oaris’ var et samarbeid mellom CAFs forskningssenter og spanske universiteter. CAF selger alt fra trikker og tog til både land og byer. Det inkluderer blant annet Edinburgh, Stockholm, Beograd, Houston og Sao Paulo.

Solceller

Når du tenker på hvordan været ofte er i Spania, er det kanskje ikke rart at spanjolene er et av de ledende landene på solceller. Blant annet har anlegget CSP, hvor de konsentrerer solceller mot en søyle og får vannet til å koke gjennom termisk solkraft. Anlegget har 2650 speil hvor de får saltvann til å koke over 500 grader celsius. Varmen gjør om vannet til damp, som igjen driver turbiner som genererer elektrisitet. På grunn av den høye varmen, genererer anlegget strøm langt utover natten selv når sola er borte. USA er et stort marked for spanske CSP-selskaper. Albengoa utviklet for eksempel Californias Mojave Solar.

Kjente spanske innovative oppfinnelser

Ved siden av spansk innovasjon, har Spania stått for en rekke innovative oppfinnelser. Her ser vi på noen av de mest kjente oppfinnelsene.

Den gregorianske kalenderen

Selv om den gregorianske kalenderen har fått navnet sitt fra Pave Gregor XIII, var det en spanjol ved navn Pedro Chacón som utviklet kalenderen. Hans reformer la til en ekstra dag hvert fjerde år for å kompensere for at en runde rundt sola tok 365,2425 dager. I dag brukes den gregorianske kalenderen av de aller fleste landene i verden.

Moppen

Den aller første moppen slik vi kjenner til den i dag ble utviklet av en spanjol ved navn Manuel Jalón Corominas på midten av 50-tallet. Selv om andre versjoner av moppen var blitt oppfunnet tidligere, gjorde forbedringene til Corominas det mye enklere å gjøre rent.

U-båt

Selv om den første ubåten ble brukt allerede under borgerkrigen i USA med hjelp av franskmennene, ble den første operative elektriske ubåten tatt i bruk av spanjolene i 1888. U-båten var 22 meter lang med to elektriske motorer som produserte omtrent 2 KW hver. På overflaten kunne ubåten nå en hastighet på 7,8 knop, mens den ikke klarte mer enn 3 knop under vann.