Murcia – Cartagena i mitt hjerte

I en vakker bukt, omgitt av brunsvidde fjell med nedlagte gruver, finner man havnebyen Cartagena. Med sine 218 000 innbyggere er den en liten storby, men allikevel full av sjarm og overraskelser. Det er vinter første gang jeg ankommer byen, til min overraskelse er det forbausende varmt i forhold til lenger nord på kysten. Området har 350 soldager, sommer hele året og byens befolkning er smilende fornøyd med tilværelsen i den hektiske bukta.


Byen ble grunnlagt av Hashdrubal fra Kartago 227 f.kr. og fikk navnet Qart Hadash, men gleden
skulle bli kortvarig. Allerede 209 f.kr. erobret romerne byen og ga den navnet Carthago Nova.
Det er akkurat Romerriket som skulle få mest å si for nåtidens historieinteresserte. At den naturlige havnen i den runde bukta har vært viktig for sjøfartslivet i alle århundrer var man klar over. Romerne bygde sitt iberiske rike, maurerne drev handel og militaervirksomhet her, senere ble det hovedhavn for reiser til de spanske koloniene og nå er det en viktig havn for både handel og cruise-turisme.

Strategisk har byen alltid vært viktig der den i århundrer var kristen havn midt i den mauriske verdenen. På hver eneste av de syv toppene finner man fort og borger, noen er i drift den dag i dag. Cartagena er også base for den moderne tids marine!

Jeg blir betatt av byens renhet, gatene er vakre og mange er belagt med flerfarget marmor. Palmealéen strekker seg langs havnen utenfor den gamle bymuren, og inn fra lystbåthavnen går man direkte inn i gågatene som er omgitt av vakre bygninger. Lite ante man at byens fattigkvarter skulle skjule en av verdenshistoriens største skatter. Skjult av generasjoners utvikling lå det et gedigent romersk teater! I 1987 startet man byutvikling, den fattige befolkningen hadde mer eller mindre forlatt sine forfalte hjem, og bydelen lot seg ikke lenger bruke. Nå skulle alt rives, og et større bysentrum var tiltrengt.

Slik skulle det ikke gå! Arkeologene fikk mistanke om at det var mer enn bare noen få middelalderfunn, og startet å grave frem teateret, og siden 2008 har teateret vært åpent for publikum. Bergtatt av byens historie følger jeg guiden på mitt neste besøk i byen, kort tid etter er jeg der for andre gang, Cartagena har trollbundet meg! På den motsatte side av plassen foran det vakre rådhuset ligger inngangen til museet og teateret. Merkelig usynlig
og nesten litt bortgjemt i mellom de majestetiske bygningene. Innenfor skjuler det seg ett av de best anlagte museene jeg noensinne har besøkt. Ruten starter i en tidstunnel som ikke bare viser frem gjenstander funnet i ruinene opp gjennom århundrene.

Her blander man moderne grafikkfremstillinger inn i utstillingene slik at man selv kan se hvordan tiden forandret seg og det romerske teateret utviklet seg fra gladiatortiden, via store romerske teateroppsetninger til markedet som utløste byutvikling ettersom innehaverne bygde boliger på sine butikker.

Cartagena har en mengde gode restauranter. Her er det lurt å trekke seg inn i smugene og velge kritisk mellom de mange alternativene. Murciaregionen er kjent for sin gastronomi og enhver murcianer vil snakke om sine måltider med respekt og kanskje en liten tåre i øyekroken. For meg er regionen og Cartagena spesielt blitt et stykke Spania som har en spesiell plass i hjertet. Murcia har alt, unntatt store avstander.

Søk og bestill leiebil i Cartagena


Murcia – Gode tips og lenker
Murcia Provinsen
Restauranter i Murcia
Strender i Murcia
Shopping i Murcia
Severdigheter i Murcia
Klima i Murcia
Leiebil Murcia
Leiebil Murcia Lufthavn
Leiebil Alicante tips
Leiebil Alicante erfaringer
12 Tips for billig leiebil i Alicante
Alicante Provinsen
Costa Blanca i Spania
Severdigheter Costa Blanca
Tips om leiebil i Spania
Erfaring leiebil Spania
Spørsmål & Svar om leiebil i Spania
Forbrukerrådets sjekkliste for leiebil i Spania