Mallorca – Puig Sant Salvador

Puig Sant Salvador ligger på den sydlige delen av Mallorca, i Felanitx, og er øyas nest største tilfarststed for pilegrimer, etter det store santuariet i Lluc. Sant Salvador-statuen står på 510 meters høyde over havet, og ses fra alle kanter. Fra toppen ser man helt til Palma i vest, fjellkjeden Tramuntana i nord og Alcudia i øst.


Med utgangspunkt i Cala d´Or legger vi i vei østover mot Manacor. Ikke mer enn 10 minutter på mallorkinske landeveier, dukker et lite skilt opp: Santuario Sant Salvador, og vi gjør en halsbrekkende avstikker fra hovedveien. En portal med et kors på hver side danner inngangen til det hellige fjellet. Santuariet med sin statue ruver over oss i det vi snirkler oss oppover de bratte fjellveiene. At det er et femtitalls svinger på vei opp, er ingen overdrivelse.

Midt i en sving åpenbarer et lite kapell seg, og undertegnede sjåfør blir i tvil om det var dette som var hele moroa, men veien fortsetter med en 90 graders sving bak dette lille kapellet. Kapellet ble bygget i 1910 til ære for jomfruen, hvis opprinnelse er ukjent. Mange er tydeligvis de som valfarter hit, da det er tente lys foran statuen som pryder denne lille kuriositeten.

Det er søndag formiddag, den ene syklisten og turgåeren etter den andre peser seg oppover fjellveien for å nå den hellige fjelltoppen. Andre kjører opp, og tilbringer hele søndagen her sammen med familien. Picnic-plassene oppover er populære, og de kommunale grillene er i full sving. Eimen av ved og brente kongler ligger som et lokk over hele fjelltoppen. Vel oppe, ruver Sant Salvador over landskapet med fjelltopper og Middelhav som bakgrunn. Han har sin høyre hånd utstrakt som for å frelse de besøkende. Under statuen finnes nok et sted for tilbedelse. Et form for alter står inngjerdet bak gitter, der folk kaster mynter for hell og lykke.

Det var Kong Pedro av Aragón som fikk bygget santuariet i 1348. I dette santuariet ble jomfrustatuen forhellighet på 1400-tallet. I samme tidsepoke ble santuariet pilegrimssted for de katolske tilhengerne av Maria-dogmer, samt at det her ble opprettet en skole for grammatikk. En del av santuariet er i dag gjort om til hotell, restaurant og kafeteria. En stor portal fører inn til selve kirken, som ligger bak hele santuariet. Kirketrappene er av sten, tildels nedgått av de mange millioner besøkende gjennom årene. Kirken i seg selv er liten, men velholdt. Både dén og santuariet har lidd under piratangrep opp gjennom tidene, og har derfor ved flere anledninger måttet restaureres.

Grunnet den store tilstrømningen av pilegrimer, ble det bygget et herberge i forbindelse med santuariet på 1800-tallet. Det er dette som nå er gjort om til hotell. I 1824 flyttet eremittmunkene fra San Pedro- og San Pablo-ordenen inn her. I hallen før man kommer til kirken henger en gedigen pryd av massivt tre, som er en trokopi av den siste nattverd i katedralen
i Palma. Akkurat innenfor kirkedørene står det sedvanlige hellige vannet katolikkene krysser
seg med. På andre siden en fascinerende stenveggg med to koøyer i. En dame sitter på huk og kikker inn i koøyet. Nysgjerrigheten kjenner ingen grenser, så jeg gjør det samme. I den lille
gluggen åpenbarer det seg en hel krybbe. Det andre koøyet, som sitter lenger opp på veggen,
rommer nok en forseggjort krybbe.

Alteret i kirken er laget av skulptøren Pere Coronero fra Valencia, og er i gotisk stil. Det er laget slik at man kan gå opp og bak alteret, og se kirkerommet omtrent fra prestens ståsted. Både på og i alteret er det utsmykninger av gull, og detaljer i den fineste marmor. Dreide marmorsøyler hever kirketaket, som for øvrig også er vakkert dekorert. I kronen over alteret strekker en engel seg ned mot jorden, i en fantastisk utførelse. Den hellige jomfruen har fått sin plass midt på veggen. Figuren er de tilreisendes helligdom. Først tilber de henne i det lille kapellet på vei opp til fjelltoppen, deretter får de ta på henne i kirken. Dette vil garantere hver og en god helse, fred og et lykkelig liv. Alt treverk i kirken er tydelig gammelt, alt fra dreide tresøyler til bilder og dekor, men den er vakker og med mange detaljer.

En kan vel ikke gå herfra uten å ta en kikk i stedets sovernirbutikk, hvis salgsinntekter går til munkeordenen. Souvernirbutikken er mer som en kiosk å regne, bortsett fra at samtlige souvernirer, ja, selv kassadama står innburet bak en glassvegg med luke i (lukket sådan). Det hellige fjellet med sitt santuarium, kirke og frelserstatue er et sted verdt å besøke dersom man er på disse trakter. Stedet befinner seg i Felanitx, bare en halvtime fra Palma og ti minutter fra Cala d´Or.

Søk og bestill leiebil på Mallorca


Mallorca – Gode tips og lenker
Severdigheter på Mallorca
Uteliv på Mallorca
Strender på Mallorca
Restauranter på Mallorca
Shopping på Mallorca
Klima på Mallorca
Leiebil Mallorca Lufthavn
Leiebil Mallorca
Mallorca
Tips om leiebil i Spania
Erfaring leiebil Spania
Spørsmål & Svar om leiebil i Spania