Leiebil i Spania Lavpris eller renomme

Leiebil i Spania: Lavpris eller renommé?

Hver sommer kan man lese skrekkhistorier om kunder som føler seg lurt av spanske lavpris-bilutleiere. Er disse selskapene egentlig så ille som ryktene vil ha det til?

Spania er blant nordmenns aller største feriefavoritter, og hvert eneste år valfarter titusenvis av norske syden-turister til den iberiske halvøy, Balearene og Kanariøyene. Mange velger å leie egen bil slik at ferien kan brukes til mer enn bare bassenglek og strandbesøk.

I forlengelse av det store antall nordmenn som velger å benytte seg av et leiebilfirma under Spania-ferien dukker det også opp historier, blant annet fra tv2.no, som forteller hvor uoppdragne og uærlige de spanske firmaene oppfører seg overfor turistene. Her blir det prakket på både forsikringer og gebyrer som ingen tidligere har hørt om, og det er lavprisselskapene som oftest fremstilles som de største skurkene.

Men er det egentlig så ille å leie bil i Spania? Det er selvfølgelig annen lovgivning på området, og du gjør lurt i å ta dine forhåndsregler, men som regel går det helt fint med leiebil – også under Spania-ferien.

Hvis du har leid bil på en spansk flyplass har du sikkert lagt merke til at du både finner de tradisjonelle utleiefirmaene (Avis, Europcar, Hertz, o.l.) samt flere “ukjente” selskaper (Goldcar.es, GoRecord, Firefly, etc.). Prisene er langt høyere hos de velkjente firmaene, men disse slår seg opp på at deres renommé er garanti for en trygg leiebilopplevelse. Det er til en viss grad riktig, de internasjonale firmaene følger langt på vei generelle standarder som du kjenner igjen fra andre steder.

Rimeligere leie koster

Det er imidlertid ikke sånn at de mer ukjente bilutleierne er useriøse, selv om prisene ofte er betydelig lavere enn dem til de mer kjente konkurrentene. Du gjør imidlertid lurt i alltid å lese gjennom leiebetingelsene, og legg merke til ting som gebyrer for henting og avlevering av bil utenfor kontortid (kan variere), gebyrer for påfylling av drivstoff o.l..

Vær også oppmerksom på at det kan være ekstra lang ventetid når du skal hente bilen, og i travle perioder kan det ta over én time å få utlevert kjøretøyet. Hvis du ikke har tid til å vente kan du betale for å slippe køen, men husk at utleier tar seg godt betalt for dette.

Det er også lurt å sjekke hva slags betalingsalternativer utleieren tilbyr. Betaling til utleierne foregår vanligvis med kort (kreditt/debet), og kontanter eller bankoverføring aksepteres ikke. Enkelte av utleierne krever også at det er et kredittkort eller et MasterCard, andre kortbetalinger pålegges et ekstra gebyr. Bilutleie bransjen har fortsatt ikke tatt i bruk e-lommebøker, men noen få har begynt å akseptere PayPal. Ser man på bransjer som nettcasino og nettshopping så er det et større tilbud av betalingsmetoder. På Bonus-no.com kan du lese om forskjellige sikre betalingsmetoder på nett.

Hvis du velger lavprisselskapene må du regne med å gå noen ekstra meter for å finne frem til bilen. Lavere leiepriser betyr også at firmaene betaler mindre for å benytte lufthavnens parkeringskjellere og lavprisselskapenes biler står derfor lengst unna terminalen.

Et alternativ kan være å benytte leiebilfirmaer som ikke ligger i direkte forbindelse med flyplassterminalen. På flyplassen i Malaga kan du bestille leiebilen på nettet og bli møtt av en representant fra firmaet når du lander. Her “sjekker” representanten deg inn før du setter deg i en shuttle-buss som tar deg til utleiefirmaenes kontorer (fem minutters busstur). Mange ganger er bilen klar i det du kommer, og flere av disse firmaene opererer også uten noen av gebyrene til lavprisselskapene som holder til i terminalen.