Landevei Pirater i Spania – slik blir unngår du å bli ranet

Utenriksdepartementet advarer førere av utenlandskregistrerte biler, leiebil, og spesielt de som sleper campingvogner. Det har vært mange ransforsøk der landevei pirater hevder det er noe galt med bilen din, eller at du har skadet deres, for å få deg til å stoppe.


Den siste tiden har flere nordmenn blitt stoppet og ranet langs motorveien AP-7. Spesielt på strekningen fra grensen mot Frankrike, forbi Barcelona og ned til Alicante. Ranerne sikter ofte ut eldre mennesker i utenlandsregistrerte biler og prøver å distrahere dem til å stoppe. Dette har pågått i lang tid og man bør være oppmerksom på problemet om man kjører norskregistrert eller leiebil på motorveien.

Stopp overhodet ikke og kjør inn på første bensinstasjon om du har mistanke om noe. Hvis du bestemmer deg for å sjekke tilstanden på kjøretøyet i en slik situasjon, gjør det bare i et godt opplyst offentlig område, og hver ekstremt skeptisk til alle som tilbyr noen form for hjelp.

Det er også advarsler om falske politifolk i vanlige klær i umerkede biler. Utenriksdepartementet opplyser at i alle trafikkrelaterte saker, vil politifolk være i uniform, og at alle polititjenestemenn, inkludert de i vanlig klær, bærer offisielle ID. En ekte politimann vil bare be om dokumenter – ikke vesken eller lommeboken – og en ekte umerket politibil vil ha et blinkende skilt som viser Policia (politiet) eller Guardia Civil (Guardia Civil) i bakvinduet.

Snakk gjennom bilvinduet hvis du er i tvil om din egen sikkerhet og ta kontakt med Guardia Civil på 062 eller politiet på 112 og be dem om å bekrefte at registreringsnummeret på bilen tilsvarer en offisiell politikjøretøy.

Dersom man først er fanget i veikanten, anbefales det å ikke protestere. Det er viktigere at ingen blir fysisk skadet, enn at løsøre forsvinner, det kan erstattes.

Søk og bestill din leiebil i Spania