Klima Spania

Spania ligger i den tempererte sonen og klimaet i Spania er bestemt av sin uvanlige verdens posisjon, og ved sin kontinentale landmasse og høye fjellterreng, som produserer en av de mest mangfoldige og varierte klima i Europa. Her tar vi for oss alt du trenger å vite om vær, klima, temperatur, nedbør, soltimer og mye annet i Spania.

Spania har et overveiende varmt middelhavsklima, med tørre somre og vintre med balanserte temperaturer. Her kan du nyte mer enn 3000 soltimer per år. Det er ingen overraskelse at Spania er en av de varmeste delene av Europa. Klimaet i Spania skiller seg fra resten av Europa. Med Atlanterhavet i vest og Middelhavet i øst og en rekke fjellrekker på kryss og tvers, er klimaforholdene i Spania svært kompliserte. Som i resten av Europa er vinteren den våteste tiden av året, særlig på nordkysten hvor det kan regne ganske kraftig. Enkelte dager kan det komme snø på det lavereliggjande platået i sør, inkludert Madrid, mens de nordlige områdene oftere får snø.

Bevegelser en seg opp i fjellrekkene i nord kan en få nokså mye snø i løpet av vinteren. De indre områdene kan få nokså kjølige forhold om vinteren, særlig i forbindelse med vind, mens temperaturen langs kysten sjelden går under 0 °C. Når man snakker om været i Spania, bør man spesielt snakke om Kanariøyene. Deres spesielle beliggenhet, vendt mot kysten av Afrika, gir dem et gunstig klima med milde temperaturer (22 ° C året rundt som er gjennomsnittet på kysten), med bare små temperaturforskjeller mellom dag og natt, uansett årstid.

Bildet folk flest har av Spanias klima, har tradisjonelt vært en blå himmel og sol, mens det i virkeligheten er like variert som landets geografi. Minst fem forskjellige klimasoner karakterisere det spanske klimaet på grunn av den iberiske halvøya sin posisjon mellom tropiske (varme) og polare (kald) vindstrømmer. Det lokalt genererte kontinentale klimaet dekker mesteparten av halvøya Spania, og påvirker de sentrale slettene og tilstøtende fjellene i øst og sør.

Kontinental Klima

Spanias mest dominerende klima er kontinentalt, så dette klimaet påvirker det meste av landets areal (med unntak av kysten og fjellkjedene). I Spanias kontinentale klimasone er vintrene kalde nok for snø, og det meste av nedbør oppstår i slutten av våren. Sommerne kan bli varme og – i nord, som er veldig grønt – regnfullt.

Middelhavsklima

Overraskende nok berører middelhavsklimaet bare en femtedel av landets areal. Spania er tradisjonelt forbundet med middelhavsklima på grunn av populariteten av den sørlige og sørøstlige kysten, som ligger i Middelhavets klimaks sone. Costa Blanca og Costa del Sol, og Costa Brava er blandt nordmenns favoritt destinasjoner i Spania, og middelhavsklimaet dekker nesten hele den sørlige regionen Andalusia, så vel som det meste av den østlige kysten. Vintrene er vanligvis milde og somrene variere i intensitet avhengig av regionen.

Oceanic Klima

Denne klimasone dominerer Spanias nordkyst og den nordvestlige regionen Galicia. I motsetning til middelhavsklimaet i Spania med sine varme, tørre somre, er denne sonen preget av omfattende nedbør (dermed det vakre grønne landskapet i Nord-Spania). Sommerne i Spanias oseaniske klimasoner har en tendens til å være varme, men ikke alt for varmt. Vinterne er ikke så kalde som i de kontinentale klimasonene. Nedbør er relativt konsekvent gjennom hele året.

Mountain Klima

Spania opplever et fjell klima i områder med store fjellkjeder, som for eksempel i Sierra Nevada i Granada og andre fjellkjeder i nordøst, nordvest (Pyrenees), Midtvesten og sørøst (Cordillera Betica). Disse områdene er preget av kalde vintre og milde somre, med en overvekt av kalde temperaturer. Snø og sterk vind er også vanlig.

Arid klima

Spanias tørre klima sone tar opp mesteparten av Murcia og et lite hjørne av Andalusia i Spania sørøst i Almeria. Dette området av Spania er karakteristisk varmt og tørrt, med svært lite nedbør. Spanias semi-ørken kan bli funnet her.


Temperaturer og klima i Spania
Klima i Spania

Værvarsel for kystområdene i Spania

Costa Blanca ( “den hvite kysten”), er den delen av den spanske sørkysten som tilhører Alicante provinsen, og har et middelhavsklima, med milde og relativt regnfulle vintre og varme og solrike somre. På grunn av sin sør-østvendt beliggenhet, har Costa Blanca et mildt og solrikt mikroklima. De høye fjellene som skiller den fra det indre av landet, hindrer de kalde vindene fra Atlanterhavet i å nå frem, og bevirker en mild temperatur året rundt. Les mer om klimaet på Costa Blanca

Værvarsel for kystbyene på Costa Blanca i Spania
Klima i Denia
Klima i Javea
Klima i Moraira
Klima i Calpe
Klima i Altea
Klima i Albir
Klima i Alfaz del Pi
Klima i Benidorm
Klima i Villajoyosa
Klima i Alicante
Klima i Torrevieja
Klima i Murcia
Klima på La Manga


Costa del Sol. Beskyttet av det varme Middelhavet og fjellkjeden Sierra Blanca er vintrene her i Sør-Spania mild og lyse, og somrene er varme og tørre. olkysten er den delen av den spanske sørkysten som tilhører Malaga provinsen, har et middelhavsklima, med milde vintre og varme og solrike somre. Den beste tiden å besøke byene på Costa del Sol for fotturer er månedene april, mai og oktober, spesielt hvis du planlegger en utflukt i det indre av Andalusia. For en strandferie er den beste perioden om sommeren fra juni til midten av september. Les mer om klimaet Costa del Sol

Værvarsel for kystbyene på Costa del Sol i Spania
Klima i Malaga
Klima i Marbella
Klima i Fuengirola


Gran Canaria har et sub-tropisk klima, og tilbyr varmt vær og nesten konstant solskinn året rundt. Gjennomsnittstemperatur i vintermånedene er rundt 20°C, og den stiger til 28°C i sommermånedene. Når den varme vinden blåser inn fra Sahara-ørkenen, er det ikke uvanlig med en temperatur på 35°C. Sjansen for regn er lav spesielt på den sørlige delen av øya. Når det regner pleier det å være i kortere perioder i de kjøligere månedene, januar og februar. Sommermånedene, juli, august og september er det liten sjanse for regn. Les mer om klima på Gran Canaria

Trenger du leiebil til ferien i Spania?

Du kan sjekke pris fra alle de store leiebilselskapene i Spania ved å bruke skjemaet under. Alt i et enkelt søk.