Ta bilder og video av leiebilen innen bruk

Hvorfor du burde ta bilder og video av leiebilen innen bruk

Skal du leie bil i utlandet? Da er det viktig å ta bilder og video av leiebilen før og etter bruk. Mange opplever den store skrekken, og blir belastet for skader på bilen man ikke har gjort selv. Her tar vi for oss det du trenger å dokumentere med bilder og video, innen du suser avgårde.

Skader på leiebil er et vanlig problem for de fleste nordmenn som ferier i utlandet. En annen kjørekultur, ukjente veier, og lav respekt for bilene til leiebilselskapene blandt lokalbefolkningen generelt, gjør at det er en stor andel av bilene blir returnert med småskader. Som et resultat av dette vil leiebilselskapene forsøke å overføre kostnadene til forbrukeren – spesielt når det er dyre, kostbare bilreparasjoner.

Mange ganger handler det også om menneskelig svikt, de store bilutleieselskapene har tusenvis av biler som går ut og inn hver eneste dag, og mange ganger blir små bulker og riper oversett, og neste kunden får uforskyldt kostnaden rett i fanget.

Hvorfor er det viktig å ta bilder og video av leiebilen

Å bli trukket en ekstraavgift på kredittkortet fra bilutleieselskapet for en bulk eller en ripe etter at du har kommet hjem fra ferie, er et problem som mange opplever. Ofte er ikke kunden klar over skadene, og har ingen dokumentasjon som kan bevise at det ikke er dem som er skyld i skaden på bilen. Da stiller man svakt i en eventuell klagesak, og de fleste må bite i det sure eplet og betale skaden, selv om det kanskje var kunden før deg som var skyld i det.

Vårt råd er å ta deg god nok tid til å gå over og dokumentere eventuelle skader på leiebilen før og etter bruk. Da har man dokumentasjon på bilens tilstand da du mottok den, og tilstanden når du leverte bilen tilbake. Mange store leiebilkjeder vil inspisere bilen der og da med deg, og presentere en regning for eventuelle skader som oppstår i leieperioden, for å lindre angsten for en fremtidig kredittkortavgift, eller trekk i depositum.

Likevel vil noen tvister forekomme. Leiebilselskapene skal dokumentere og begrunne for hver ekstra avgift de gjør før de trekker fra kredittkortet ditt. Har du opplevd å bli trekt for skader som du selv mener du ikke har gjort, er det mulig å klage til forbrukerrådet i Norge, eller Forbruker Europa. Du finner informasjon om hvordan man klager nederst i denne artikkelen.

Slik tar du video og bilder av leiebilen

Det enkleste er å bruke mobiltelefonen din. Da har man alt lagret på et sted, og man kan sende dokumentasjonen ved behov enkelt videre. Viktig at man bruker et par minutter på dette slik at man får med seg det viktigste. Det som ikke blir dokumentert innen du bruker leiebilen, vil du kunne bli krevd erstatning for hvis det ikke allerede er dokumenter i leiekontrakten ved overtakelse. Etter at du har tatt bilder og video av leiebilen utvendig og innvendig, send en kopi til mailen din i tilfelle du skulle vere uheldig å miste telefonen eller slette dokumentasjonen ved en feil.

Hvis du oppdager skader på bilen, og dette ikke allerede er blitt bemerket av selskapet, er det viktig at du straks sørger for at dette blir gitt beskjed om til leiebilselskapet umiddelbart.

Sjekkliste leiebil utvendig

Ta bilder og video av hele bilen utvendig. Gå rolig rundt bilen, og film med mobiltelefonen. Hvis du ser lakkskader, bulker eller riper. Merkerer du deg dette, og tar egne bilder av det etterpå. Se spesielt etter riper, og bulker på dørene, og støtfangerne foran og bak. I tillegg til lakkskader er det viktig å dokumentere tilstanden til følgenede:

  • Ruter, speil, og lys for sprekker, skader og funksjon
  • Dekk og felger
  • Antenner for radio

  • Sjekkliste leiebil innvendig

    Ta bilder og video av hele bilen innvendig. Sjekk spesielt etter skader, flekker, og hull i setene foran og bak, sjekk at det ikke er sprekker i interiøret, eller at det mangler et deksel eller lignende. De fleste leiebiler har kun elektriske hev og senk av vinduer foran. Sjekk at disse virker. Ellers er det viktig å dokumentere følgende inne i bilen:

  • Dokumenter kilometerstand innen bruk, og etter at du har levert leiebilen tilbake
  • Dokumenter med et bilde mengde av drivstoff innen bruk ( bensin/diesel )
  • Start bilen og sjekk om det er eventuell varsellamper som lyser i dashbordet

  • Fullforsikring gir null ansvar og ingen depositum

    De fleste som leier bil i utlandet blir tilbudt tilleggsforsikringer når de skal hente leiebilen. Hvert utleiefirma selger sin unike versjon av Super Collision Damage Waiver, en fullforsikring som enkelt og greit gir deg null ansvar ved eventuelle skader på bilen. Den dekker vanligvis bildeler som grunnleggende skadeforsikring ikke dekker, for eksempel skader på hjul eller speil. Hvis du kjøper en SCDW forsikring, er det vanlig at du har ingen egenandel ved skade, samt at du slipper å holde av et depositum.

    Slik går du frem for å klage på leiebil i utlandet

    Bruker du kredittkort når du leier bil, kjøper du ekstra sikkerhet. Loven gir deg rett til å klage til kredittyter, om leiebilselskapet ikke gir deg det som er avtalt. Du kan klage på at de trekker deg ekstra for skader du ikke kjenner til. Du må først forsøke å løse saken, men når du ikke frem, så kan du gå til banken. Blir klagen avvist av banken, kan du klage til Finansklagenemnda.

    1. Klag først til bilutleieselskapet som står på bookingbekreftelsen eller kontrakten som du får utlevert når du henter leiebilen. Det lønner seg å klage skriftlig. Da reduserer du faren for misforståelser, og du kan bevise at du klaget tidsnok. Her finner du Forbrukerrådets mal for klage på leiebil

    2. Klage til Forbrukerrådet. Hvis du ikke kommer til enighet med utleieren, kan du klage inn saken for Forbrukerrådet. Hvis du ønsker å klage på bil leid i utlandet, kan du klage til Forbruker Europa.


    Forbruker Europa tilbyr gratis hjelp og veiledning til forbrukere om kjøp i EU, Island og Norge. Forbruker Europa er det norske kontoret i det europeiske nettverket av forbrukerkontorer (The European Consumer Centre Network). Nettverket er et tiltak i regi av EU-kommisjonen, og Forbrukerrådet er Forbruker Europas vertsorganisasjon. Forbruker Europa gir informasjon og veiledning til norske forbrukere om rettigheter og plikter ved handel over landegrensene.

    Forbruker Europa har meklingskompetanse, og kan be et av deres søsterkontorer om å ta kontakt med den næringsdrivende, evt. henvise saken til relevant klagenemnd. Forbruker Europa veileder også forbrukere fra andre EU/EØS-land om klager vedrørende varer og tjenester som er bestilt fra Norge eller kjøpt under besøk i Norge, og kan henvise evt. klager til relevant klagenemnd i Norge eller ta kontakt med den næringsdrivende selv. Forbruker Europas tjenester er gratis.


    Kontaktinformasjon Forbruker Europa
    Postadresse: Forbruker Europa (ECC Norway) P.O.Box 463 Oslo, N-0105 Oslo
    Besøksadresse: Skipperg. 8-10, N-0152 Oslo
    E-post: post@forbrukereuropa.no
    Telefon: (+47) 23 400 508 (Telefontid: mandag til torsdag 10.00 – 14.00)
    Nettside: forbrukereuropa.no


    Sjekk prisen! – Søk og bestill leiebil



    Leiebil – Gode råd og tips på veien
    Bilutleie tips
    Slik får du billigst og best leiebil
    Tips om leiebil i Spania
    Erfaringer ved leiebil i Spania