Hvilke kulturelle endringer er mest sjokkerende for nordmenn I Spania?

Det er ingen hemmelighet at nordmenn elsker Spania. Hele 400 000 nordmenn finner årlig sin vei til hvite strender og varmt vær ifølge tall fra SSB. Landet har også en økende andel fastboende nordmenn, tall fra 2018 viste at det bor over 50 000 nordmenn med fast adresse i Spania. Så det er ingen tvil om at nordmenn trives i Spania, men det er også en rekke kulturelle forskjeller mellom disse landene og det fører oss videre til spørsmålet vi forsøker besvare i denne artikkelen – Hvilke kulturelle endringer er mest sjokkerende for Nordmenn i Spania?

De sosiale spanjolene

For nordmenn som finner sin vei til sol og varme i Spania er kanskje det sosiale aspektet av den spanske kulturen, det største sjokket. Spanjoler på lik linje med italienere, franskmenn og grekere tilbyr store deler av dagen sin i sosialt samvær. Det spises gjerne flere måltider ute, man omgås med venner og familie utendørs og man har sosialt lag på arbeidsplassen. Resultatet av dette er at mange bor i svært små leiligheter og bruksarealet i private boliger er vesentlig lavere enn i Norge.

Tilsvarende er det gjerne rimeligere å spise ute enn vi er vant til i Norge, men det er viktig å huske korrekt etikette i sosialt lag. Når man spiser ute med venner og familie er det gjerne uformelt og lett stemning, men inntaket bør begrenses som om det var en vanlig familiemiddag hjemme.

Det klare hierarkiet

I Norge er de fleste vant til at vi styres av et uformelt hierarki. Det er gjerne liten avstand mellom sjef og ansatt og det er ingen utfordring å stikke innom kontoret, eller ta en kopp kaffe sammen. Det kommer derfor gjerne som et sjokk på nordmenn som kommer inn i det spanske jobbmarkedet hvor det er klart hierarki og langt mer formelt. Det er vanligere med store organisasjoner hvor lederen og de ansatte har klare roller og adskilt hverdag. Man stikker med andre ord ikke bare hodet inn for et kjapt spørsmål på direktørens kontor i Spania.

Dog har det myknet opp en del i den spanske kulturen også, mye takket være inntoget av store teknologiselskaper og internasjonale selskaper som gjerne opererer med fleksible rammer sammenlignet med de tradisjonelle spanske rollene. Det kan derfor være mye som tyder på at den neste generasjonen i det spanske arbeidsmarkedet i stor grad vil forme sin egen hverdag og bringe inn fleksibiliteten som vi kjenner fra nordiske land og Amerika.

Legaliseringen av pengespill

I et land så rikt på historie som det Spania er, finner man en lang rekke tradisjoner og tradisjonelle gjøremåter. Det er derimot et område Spania har tatt et langt steg inn i fremtiden sammenlignet med for eksempel Norge. Vi snakker om legaliseringen av pengespill. Spania hadde i lang tid et tilsvarende statlig monopol som det vi kjenner fra Norge, men i nyere tid har de virkelig gjennomført revolusjonerende endringer i regjeringens syn på pengespill.

Det har blitt åpnet opp for at store internasjonale Online Casino har fått tildelt lisenser for lovlig drift i Spania i bytte mot at de etablerer nasjonale virksomheter. Dette har virkelig kommet spanjolene og ferierende turister til gode. Stadig flere aktører søker om å tilby tjenestene sine til det spanske markedet, men takket være lisensordningen til regjeringen må de gjennom en streng kvalitetskontroll før de kan starte driften. Dette gjør at uansett om du besøker fastlands Spania, eller velger å ta turen til de hvite strendene på Gran Canaria, så kan du nyte godt av høykvalitetsspill tilbudt av anerkjente aktører.

Motsetningene som appellerer til nordmenn

Kanskje er det nettopp de kulturelle forskjellene som virker så appellerende på nordmenn når de reiser til Spania. Her får du et land med samme trygge infrastruktur og utviklet helsevesen som hjemme i Norge, men du får et langt rikere sosialt samvær og ikke minst et varmere klima. En trend i utvikling er derfor at man ser mange nordmenn velge å delvis bosette seg i Spania, men samtidig opprettholde et bosted i Norge. De bor da gjerne i Spania gjennom den lange norske vinteren, men kommer tilbake for å nyte den norske sommeren og godene den bringer.

Dette har vært med på å viske ut en rekke kulturelle endringer man tidligere opplevde som sjokkerende. Det finnes nå bosetninger og hele områder i byene hvor det stort sett bor nordmenn og det tilbys tjenester på norsk. Man ser derfor en stadig økende påvirkning av flerkulturelle samfunn i Spania, men spesielt på øyene som er de mest attraktive reisedestinasjonene for europeere på jakt etter sol og varme.