Forbrukerrådet – tips mot unødvendige leiebilforsikringer i Spania

Bilutleie i Torrevieja

Skal du til Spania og har behov for leiebil? Forbrukerrådet har undersøkt priser på tilleggsforsikringer, og i hvilken grad priser og vilkår synliggjøres ved bestilling av bilutleie i Spania. Utgangspunkt for testen var leie av bil i en uke i Juli i Spania, samt andre deler av Europa.


Resultatet av Forbrukerrådet sin test indikerer at Spania fortsatt skiller seg ut med lav pris på leiebil og høy pris på egenandel og egenandelsforsikringen.

— I Spania blir leiebilen dobbelt så dyr om man takker ja til ekstraforsikringene. Og det er særlig en forsikring som i mange år har utgjort den mest kostbare forbrukerfellen – egenandelsforsikringen, forklarer fagdirektør for finans i Forbrukerrådet Jorge B. Jensen.

Leiebil selskapene i Spania tilbyr leiebiler med høy egenandel på kasko- og ansvarsforsikringen. Samtidig kan prisen på å fjerne egenandelen gjennom en egenandelsforsikring være lite synlig ved bestilling. Når kunden henter ut bilen, viser det seg at forsikring mot den høye egenandelen ofte koster tre ganger mer enn hva man kunne kjøpt den for før avreise.

Det er derfor veldig viktig å bestille denne ekstraforsikringen samtidig som man bestiller leiebilen på internett. Det kan man spare mye på. I tillegg vil man i de fleste tilfeller oppnå en langt billigere pris ved å bestille leiebilen gjennom en prissammenligningstjeneste, enn direkte hos de ulike bilutleieselskapene. Her var prisforskjellene store i Forbrukerrådet sin test.

Disse leiebilforsikringene kan du styre unna

1. Kasko og ansvar: Dette er alltid inkludert i Europa.

2. Tyveri av bil: Dette skal være inkludert i Europa.

3. Tyveri av eiendeler: Denne har du i reiseforsikringen. Styr unna dobbeltforsikring.

4. Reduksjon av egenandel kasko og ansvar: Egenandel for kasko og ansvar er gjerne høy. Derfor kan det være greit å fjerne eller redusere denne. Som regel er det billigst å gjøre det gjennom reisesøkemotorene. Om du har en slik forsikring i kredittkortet, er det det billigste. Bilutleien må da være betalt med det respektive kortet.

5. Utvidet kasko for hjul og vindu, uten egenandel: Skade på f.eks. vindu og hjul kan ligge utenfor kaskoforsikringen eller egenandelsforsikringen. En slik forsikring kan være uforholdsmessig dyr, og du kan vurdere å droppe denne. Bør maksimalt koste 200 kroner for en ukes leie.

6. Personlig ulykkesforsikring: Denne er ekstremt dyr i forhold til dekningen. Du har den dessuten i reiseforsikringen. Styr unna. Og mange har helårs ulykkesforsikring fra før av. Styr unna dobbeltforsikring. Du kan sjekke vilkårene i reiseforsikringen for sikkerhets skyld. Er du uten, kan du tegne ulykkesforsikring for et helt år i et norsk forsikringsselskap for prisen du betaler for bare en uke hos bilutleier.

7. Reduksjon av egenandel ved personlig ulykke: Reiseforsikringen er bra nok. Styr unna.

8. Veihjelp: Denne kan du vurdere å droppe. Det koster uansett lite å ringe etter veihjelp. Du må spørre deg selv om du ønsker å tegne forsikring mot beløp på noen få tusenlapper. I så fall er det mye i ditt liv du må forsikre deg mot. Småforsikringer er uforholdsmessig dyrt og vil i det lange løp fordyre varer og tjenester du kjøper. Er du NAF-medlem med bilberging, har du det fra før av, også i Europa for leiebil.

Tips mot unødvendige leiebilforsikringer i Spania

For å unngå overraskelser ved bestilling av leiebil, anbefaler Forbrukerrådet:

– Sjekk hva reiseforsikringen din dekker.
– Sjekk hvilke forsikringer som er inkludert i kredittkortet ditt.
– Finn og bestill leiebil via en reisesøkemotor i stedet for et bilutleiefirma.
– Betal leien med kredittkort.

Kilde: Forbrukerrådet Pristest leiebilforsikringer


Forsikring leiebil Spania

Andre tips ved leie av bil i Spania

Ved leie av bil i Spania er det enkelte problemstillinger som går igjen, og som de fleste må ta stilling til. Vi har under satt opp de mest aktuelle tingene.

Hvilket bilutleieselskap av leiebil skal man velge?

Det finnes mange tilbydere av leiebil i Spania. Det som kan være lurt er å velge en etablert leverandør som har kontor direkte inne på flyplassområdet. Det er mye enklere for deg, og du sparer tid i forhold til leverandører som først må hente deg på flyplassen, og deretter kjøre deg til hvor leiebilen befinner seg. På flyplassene finnes det en rekke leiebilleverandører. Et godt tips er å leie bil før du kommer ned til Spania på internett, og bruke prissammneligningstjenster som henter inn priser fra de store kjente leiebilselskapene i et søk. Felles for disse er at de gir deg garantert best pris fra de de mest etablerte leverandørene i Spania, og ellers i Europa, og dette er stort sett alltid den billigste løsningen. Da har man i tillegg mye større valgfrihet i forhold til valg av hvilken type leiebil man ønsker, og til hvilken pris. Du kan sjekke pris selv ved å bruke søkeskjemaet under.Bilutleie og drivstoffrutiner

Når man skal leie bil i Spania så betaler man først for leie av bilen ved reservering, deretter betaler man for en full tank med bensin hos utleier, og eventuelt ekstra forsikring. Prisen man får for en full tank bensin er ofte dyrere enn hva man ville betalt hvis man gjorde jobben med å fylle bensin selv. Det utleieselskapene tar ekstra betalt for er at du skal slippe å fylle ved henting og levering av bilen. Utleieselskap må betale noen for å fylle bensin på bilene sine, dette er noe du slipper ved denne løsningen. Leier du bil i en til tre dager og ikke klarer å bruke opp bensinen, får du hos flere selskaper et beløp i retur ved innlevering. Dette gjelder ikke alle leverandører, og dette er heller ikke et stort problem, da de fleste leier bil i Spania for en uke eller mer, og vil uansett bruke en full tank med bensin.

Ekstra forsikring av leiebilen?

Alle leiebiler fra seriøse leverandører er kaskoforsikret, og ekstra forsikring av leiebil i Spania er stort sett ikke nødvendig. Det er en egenandel ved skade av leiebil, og dette varierer fra selskap til selskap. Det er denne egenandelen man unngår ved å tegne ekstra forsikring. For de aller fleste unødvendig, men pleier man å bulke bilen, og i tillegg ikke ønsker noe ansvar så er dette en god løsning. En slik forsikring er kostbart for noen dager, men skal man ha leiebil i Spania over en lengre periode kan det bli en god investering. Mange foretrekker å ikke ha noe ansvar, samt at man hos de fleste bilutleiefirmaer i Spania, slipper å legge igjen et depositum hvis man bestiller ekstra forsikring.

Aldersgrense for leiebil i Spania

Man kan jo tenke at alder ikke spiller så stor rolle, men det gjør det. Er uhellet ute og sjåføren er under aldersgrensen som selskapet aksepterer, vil du kunne risikere et stort erstatningsansvar. Da vil ikke den standard forsikringen på bilen være gyldig ved et uhell. Men er man en ung sjåfør så er det fortsatt mulig å leie leiebil i Spania. Noen selskaper har en nedre grense på 19 år, i tillegg må man hatt førerkort i minimum 1 år. Du må regne med en ekstra kostnad for leie av bilen, så det må man ta med i beregningen. Alle leiebilselskapene har sine egne regler som du må forholde deg til. Det betyr at man må sjekke med hvert enkelt selskap hva som kreves for å leie leiebil i Spania. Vårt tips er å alltid sjekke på forhånd hvilken aldersgrense som kreves for leiebil i Spania før bestilling. Da slipper du overraskelser, og vet hva du har å forholde deg til på forhånd.

GPS, Barnesete og annet ekstrautstyr

Ekstrautstyr er dyrt å leie med leiebilen i Spania. Koster i mange tilfeller avhengig av leieperiode mer enn hva det koster å kjøpe utstyret nytt. Et godt tips er å ta med dette hjemmefra, eller kjøpe utstyret selv i Spania og ta det med hjem ved endt opphold. Viktig at barnesetene er korrekt i forhold til vekt og alder for barna. Politiet i Spania er veldig strenge når det gjelder sikring av barn i bil. I tillegg er bøtene høye hvis du blir stoppet, og kontroller er det mange av. barn under 12 år kan ikke sitte foran i bilen. Det er påbudt med barnester for barn under 4 år, Barnesetene du får leie med leiebilen har samme krav til sikkerhet som andre EU land.


Gode tips og lenker om leiebil i Spania
Tips om leiebil i Spania
Erfaring leiebil Spania
Spørsmål & Svar om leiebil i Spania
Forbrukerrådets sjekkliste for leiebil i Spania
Forsikring leiebil i Spania

Tags: , , ,