Elche – Palmenes by

Når huden er solvarm, bøkene utlest og familiens feriemodus krever en avveksling fra strand og bølgeskvulp, er en tur til Elche et klokt og spennende valg. Ikke fordi at Elche er proppet av spektakulære opplevelser, nei, ganske enkelt fordi byen er en trivelig by som bevarer et rolig feriemodus for sine gjester.


Byen har 238.000 innbyggere, og etter sigende det samme antall palmer. En palme for hver innbygger. Overalt preges horisont og bybilde av kronene på majestetiske palmer. Elche er hjembyen for en rekke kjente merkevarer i skobransjen, og dets universitet og høyskoleutdanning er videnkjent.

Opplev Elche med leiebil i Spania
Skal man reise til Elche får man en helt klart bedre opplevelse om man kjører bil. Er man på ferie og ikke har bil, kan det være et godt alternativ å leie seg en leiebil noen dager. Elche ligger et stykker fra Alicante, og alternativ transport er det dårlig med. Sjekk priser for leiebil på www.leiebilispania.no eller bruk søkemotoren under for å finne best pris på leiebil i Spania.

Historisk storhet
De første mennesker, som er dokumentert, levde i Elche 5000 år f.Kr., i den neolittiske perioden. I det femte århundre før Kristus ble den iberiske byen Helike grunnlagt. Det er fra denne tiden byens stolthet er, for La Dama de Elche er verdensberømt, i hvert fall i Elche.
Funnet av den detaljerte skulpturen fra 500 år før Kristus, er ett av de viktigste funnene fra den iberiske tiden. Man vet ikke riktig hvem hun var, men mye tyder på at hun kan ha vært en
prinsesse.

Elche har to ting på UNESCOs verdensarvliste:
Palmeruten i sentrum av byen, og det religiøse skuespillet Misteri d´Elx. Sistnevnte er et fantastisk skuespill som settes opp i kirken hver år, 14. og 15. august. Manuskriptets for fatter er ukjent, men regnes å være fra midten av det 13. århundre, med andre ord fra middelalderen. Scenen er delt opp i tre liturgiske deler med blant annet himmelen som tema. Hvert år daler barn ned i skjul fra en luke høyt oppe i kirkens spir.

Urolig middelalder
Elche ble ødelagt av kartagenske tropper, men ble gjenoppbygget som en romersk koloni, Iulia
Illici Augusta. Byen ble da flyttet dit hvor den ligger i dag, fordi elven som før fløt rundt den gamle byen, tørket ut. Her er det utgravninger i dag, og mange av funnene på den iberiske halvøy stammer fra utgravningsområdet La Alcudia sydvest for byen. I romersk tid begynte Elches storhetstid med romerske fabrikker og store forlegninger. I visigotisk tid fortsatte denne storhetstiden, noe som i sin tur resulterte i at det ble dannet et bispesete. Byen var under muslimsk styre fra midten av 800-tallet til byen ble gjenerobret av Kong Jaime i 1265. I denne perioden av middelalderen ble det kjente vanningssystemet innført i Elche. Mer historie
er det å finne i det flotte arkeologiske museet midt i byen.

Grønne lunger?
Byens palmehager er rekreasjon på sitt beste. Her lever innbyggere, her lekes det, her leses det og her svermer man i de varme sommernettene. Dadlene henger tungt i hunnkjønnspalmene,
mens blomster og vannfontener kappes om øyets oppmerksomhet. I selve hovedparken, Parque
Municipal, er det satt opp en multimediepresentasjon for publikum, og man kan gå inn i den kuppelformede bygningen og se byens historie og industri presentert i kuppelens innside. Det er denne kuppelen som er det enkleste utgangspunkt for et besøk i byen. Utenfor porten finner man turistinformasjonen, og du befinner deg midt i bykjernen.

Videre mot øst ligger museer og katedralen, gamlebyen med shopping og gågater. Her er det mye shopping, mange muligheter og koselige restauranter med bord på plazaer og i gatene. Byen er ren og pen, og er verdig flere besøk fra både fastboende og turister med knapphetsressursen som kalles fritid, eller ferie om man vil.

Søk og bestill leiebil i Elche