Den fantastiske naturen Costa Blanca

Den fantastiske naturen på Costa Blanca

Naturen og landskapet på Costa Blanca er preget av havet, men også av fjellene som overser det. Provinsen Alicante er en av de mest fjellrike i Spania. Den viser Middelhavlandskapet i sin storhet. Costa Blanca i Spania har et imponerende utvalg av fjell, sjøer, grotter og naturparker.

Så ut over de fantastiske strendene og det pulserende nattelivet, byr Costa Blanca også på veldig mye for de turistene som også setter pris på å bruke deler av ferien til vandreturer, klatring, sykling eller kanskje mer kulturelle ting som kunst. Vi skal i denne artikkelen ta for oss utvalgte naturparker, grotter, og fjellturer fra den fantastiske naturen du finner på Costa Blanca i Spania.


Naturparker på Costa Blanca

Provinsen har et bredt utvalg av naturparker, blant disse er kystfjellene (Serra Gelada i Benidorm, Peñón de Ifach i Calpe og Montgo i Denia), (Sierras de Mariola og Font Roja i Alcoy), samt våtmarker av høy økologisk verdi (Salinas de Santa Pola, innsjøene i Torrevieja – La Mata, er Hondo de Elche og Marjal de Pego-Oliva), og naturreservatet Tabarca Island utenfor kysten av Santa Pola. Cabo de San Antonio, mellom Javea og Denia, er et annet marint reservat på Costa Blanca, og er et anbefalt område for dykking. Under vil du finne mer informasjon om de ulike naturparkene på Costa Blanca.

Fjellkjeden Serre Gelada

Serre Gelada Naturpark Costa Blanca
Langs havet ved Costa Blanca løper fjellkjeden Serra Gelada, en unik naturpark som strekker seg fra Benidorm til L’Albir og rommer både fastland, fire øyer og havet rundt. Serra Gelada Natural Park ligger i Marina Baixa og består av 5564 hektar, inkludert 4920 hektar marine, og inkluderer buktene i Altea og Benidorm. Fire øyer, deriblant Benidorm Island, er en del av parken. Hvor kan en ellers oppleve å starte turen blant skyskrapere og så bare minutter senere være alene på fjellet? Turen fra Benidorm til Albir er virkelig noe for seg selv! Les mer om Serra Gelada

Peñon de Ifach i Calpe

Peñon de Ifach Naturpark Calpe Costa Blanca
Denne kjenten klippen strekker seg 332 meter opp fra Calpe og er et populært turområde for besøkende. Klippen er fredet og byr på et rikt fugleliv og over 300 plantearter. Hele turen opp til toppen tar ca en time, men den er ikke noe å anbefale for de med høydeskrekk. Bratte, snirklete veier og en fantastisk utsikt venter for øvrig på deg som tør, og fra toppen kan du se helt til Ibiza på en klar skyfri dag. Det sies at en gang for veldig, veldig lenge siden, bodde det to troll i fjellet. Trollkjerringa var visstnok slem mot trollgubben. En dag ble trollet så sint på trollkjerringa, – han tok en stor stein ut av fjellet og kastet den langt av gårde. Steinen landet ved strandlinjen i Calpe, og er nå kjent som fjellklippen Penon de lfach. Les mer om fjellklippen Peñon de Ifach i Calpe

Montgo naturpark i Denia

Montgo naturpark Denia Costa Blanca
Naturparken i Montgo ligger på 753 meters høyde og skaper en imponerende bakgrunn for kystbyene Denia og Javea. Dette er et populært område for alle typer naturelskere som enten vandrer eller sykler langs en av de mange turstiene som finnes der. Disse rutene finnes i alle kategorier, både lette og noe mer vanskelige, og det er ikke vanskelig å finne noe tilpasset egne evner og lyster. En fin dag ute i Montgo kan bestå i å eventuelt sykle fra Javea til Denia, og så returnere med båten fra havnen tilbake til Javea igjen. Det finnes mer enn 650 forskjellige arter planter her, blant annet aromatisk lavendel, ville roser og tistler. Høyere oppe kan man også være heldig å se store rovfugler som for eksempel falk, ørn, ugler og selvfølgelig måker. Av dyr man kan støte på i Montgo finnes orm, øgler, pinnsvin og kaniner. Ser man fjellet fra Javea kan det til forveksling ligne hodet på en elefant, med snabel og det hele.

Naturparken «El Parque Natural de la Lagunas de La Mata y Torrevieja»

La Lagunas de La Mata Naturpark Costa Blanca
La Mata-lagunene er omgitt av et unikt landskap, og er en stor turistattraksjon. Inngangen til naturparken ligger nær La Mata-stranden i nordlige del av Torrevieja, og her finner man også det moderne besøkssenteret «Centro de Información del Parque Natural». Naturparken med saltlagunene (Las Salinas) er et «must» for førstegangsbesøkende i Torrevieja. Området består av våtmarker og saltvannssjøer – som benyttes til saltproduksjon. Naturparken er også et viktig verneområde for fugler, og her kan man få øye på ulike fuglearter – deriblant flamingoer. Besøkende har mulighet for å bade i saltlagunen – noe som skal være svært helsebringende for personer med bl.a. leddgikt, luftveisproblemer og revmatisme. Den spesielle rødaktige fargen på den ene saltlagunen skyldes alger, og er et yndet foto-objekt. Naturparken har flotte gang- og sykkelstier, og besøkssenteret holder åpent de fleste dager i året. Les mer om naturparken El Parque Natural de la Lagunas de La Mata y Torrevieja

Tabarca Island i Alicante

Tabarca Island Alicante Costa Blanca
Tabarca er en liten oase velegnet for snorkling eller for dem som bare føler for et bad i det blå havet. Tabarca er en liten øy, knapt to kilometer lang og en halv kilometer bred, som ligger like utenfor Alicante. Den er perfekt for en dagstur og båtturen ut tar bare en time fra enten Alicante, Santa Pola eller Benidorm. Som sagt er dette en drømmeøy for den som liker å sole seg, snorkle eller dykke, og det er mye spennende å se på både over og under vannflaten. Den pittoreske fiskehavnen er et fantastisk sted for en lunsj bestående av fersk fisk, skalldyr og tradisjonell caldero (en utsøkt spansk tradisjonell fisk- og skalldyrsgryte). Det er også mulig å overnatte på de Compostella eller det elegante Boutiquehotellet.

Marjal de Pego-Oliva

Marjal de Pego Oliva Naturpark Costa Blanca
Området regnes for å være et av de viktigste våtmarksområdene i hele Spania og er spesielt kjent for sin naturlige skjønnhet med sin beliggenhet mellom fjellene og havet. Videre har området også en unik og interessant blanding av dyr og natur, og elvene er fulle av forskjellige fiskearter, blant annet den sjeldne karpelignende fisken “samarugon”. Likeledes finnes det en rekke populære hekkeplasser for fuglearter som for eksempel hegre, lappedykkere, terner og ender.

Fantastiske grotter og huler på Costa Blanca

Noen av de mest spektakulære geologiske formasjoner er grotter som Canelobre i Busot, Cueva de Calaveras i Benidoleig og Cova de Rull i Vall de Ebo.

Canelobre i Busot

Cuevas del Canelobre Busot Costa Blanca
24 kilometer nordvest for Alicante i den lille landsbyen Busot, ligger en av Spanias mest imponerende dryppsteinsgrotter, las Cuevas del Canelobre. I den vel 75 meter dype grotten kan man beskue fantastiske dryppsteinsformasjoner som har blitt til gjennom hundretusener av år. Las Cuevas de Canelobre er full av monumentale stalagmitter og stalakitter. Førstnevnte er dryppstein som vokser opp fra gulvet, mens sistnevnte er dryppstein som vokser ned fra taket. Inne i den gigantiske grotten får man følelsen av å befinne seg i en naturlig katedral dekorert med de mest utrolige naturformasjoner.

Cueva de Calaveras i Benidoleig

Cueva de Calaveras Benidoleig Costa Blanca
Cueva de Calaveras i Benidoleig er et hulrom dannet i kalkstein fra tidlig kritt perioden, avsatt for ca 135 millioner år siden. Grotten har stor geologisk og arkeologisk verdi, med paleolittisk og neolittiske rester etter at det har blitt funnet paleontologiske rester av hyener, hester, bjørner, okser, flodhester og neshorn, som nå er plassert i Alcoy Museum. Inngangen er 70 meter over havet og hulen strekker seg 440 meter. Her kan du se stalaktitter, stalagmitter og store kupler, mer enn 50 meter høye. Den siste etappen av ruten fører deg til en vakker innsjø kalt Toll Blau.

Cova de Rull i Vall de Ebo

Cova de Rull Vall de Ebo Costa Blanca
Denne grotten ligger ved den lille byen Vall d`Ebo, 30 km fra Denia. Her kan man beundre steiner og fjell i alle mulige farger og fasonger. Et par minutters kjøring opp bakken fra Vall de Ebo, finner du Cova de Rull. Oppdaget i 1919 av en José Vicente Mengal når han prøvde å redde sin hund etter at den hadde forsvunnet. Cova de Rull (Curly Cave) er anslått til å være mellom fem og sju millioner år gammel. Besøkende kan ta en 20-minutters vandringstur gjennom grotter i fantastiske formasjoner av dryppsteiner.

Fuentes del Algar i Callosa d’en Sarria

Laa Fuentes de Algar Costa Blanca
Las fuentes del Algar har blitt et enormt populært turistmål. Kanskje litt for populært til å besøke i helgene, da myldrer det med folk. Men har du for eksempel gjester fra nord og du har brukt opp Guadalest, Terra Mitica osv, kan ”Les fuentes del Algar” være en god adspredelse. Særlig gjelder jo det når gradestokken har passert 30, og det er lite avkjøling å finne i basseng og Middelhav. For det er nesten som et sjokk når du legger en overopphetet kropp ned i kulpen som holder maksimum 20 grader. Godt norsk badevann, kaldt i Spania, men akk så godt i heten. Les mer om

Fjellturer på Costa Blanca

Costa blanca har mye mer å by på enn sol og strender. Fjellene byr også på fantastiske muligheter som burde appellere til mange nordmenn. På avstand kan fjellene se både triste og grå ut, men på nært hold kan en oppleve en spennende flora, dramatisk natur og spor etter flere tusen års kulturhistorie. Under vil du finne mer informasjon om utvalgte fjellturer på Costa Blanca.

Puig Campana – Fjellet med hakket

Puig Campana Fjelltur Costa Blanca
Alle som bor i Marina Baja, området fra Altea til Finestrat, kan ikke unngå å legge merke til det merkelige, høye fjellet med det uforklarlige hakket. Fjellet heter Puig Campana og rager på sitt høyeste, hele 1410 meter over havet. Med sine imponerende fjellvegger, står det fram som et av de mest spektakulære fjell på Costa Blanca.
I området er det merket av en rekke løyper, og er en riktig godbit for fotturistentusiaster. Stillheten råder i dette fjellet, og turen går oppover uten hvileterreng. Veien opp er fin, og helt ufarlig, i hvert fall for folk med godt hjerte. Belønningen på toppen er enorm. En utsikt som helt kan ta pusten fra en. Les mer om Puig Campana

Sierra de Aitana Costa Blancas høyeste fjell

Sierra de Aitana Fjelltur Costa Blanca
Sierra de Aitana i Spania er et spennende område, selv om toppen ikke gjør så mye ut av seg. Den er dekket med militære anlegg, master og høye gjerder som en ser store deler av turen opp. Og en asfaltert vei opp fra andre siden er heller ikke det du forventer å møte når en endelig når en høy topp. Likevel er dette en tur å anbefale! Les mer om Sierra de Aitana Costa Blancas høyeste fjell

Kysten og strendene på Costa Blanca

Strandguide Costa Blanca
På Costa Blanca finner du noen av verdens beste strender, og den Hvite Kysten har ikke mindre enn 200 kilometer med strender, og de ligger alle sammen i Alicanteprovinsen hvor man kan nyte late dager i sanden i det avslappende klimaet ved Middelhavet. Les mer om Costa Blanca strandguide, og se også egen oversikt over noen av de bedre nudiststrendene på Costa Blanca

Byer på Costa blanca

Byene på Costa Blanca er: Denia, Javea, Teulada-Moraira, Benissa, Calpe, Altea, Alfaz del Pi, Benidorm, Finestrat, Villajoyosa, Alicante, Campello, Elche, Santa Pola, Guardamar del Segura, Torrevieja.

Trenger du leiebil til din ferie til Costa Blanca?Costa Blanca – Gode tips og lenker
Klima Costa Blanca
Severdigheter Costa Blanca
Topp aktiviteter og opplevelser for barn på Costa Blanca
Go kart baner på Costa Blanca
Den fantastiske naturen på Costa Blanca
Topp 6 badestrender på Costa Blanca
Leiebil Costa Blanca
Costa Blanca i Spania
Alicante Provinsen
Leiebil Alicante tips
Leiebil Alicante erfaringer
12 Tips for billig leiebil i Alicante
Tips om leiebil i Spania
Erfaring leiebil Spania
Spørsmål & Svar om leiebil i Spania
Forbrukerrådets sjekkliste for leiebil i Spania